В съвременния свят финансовата грамотност се превърна в необходима и неразделна

...
В съвременния свят финансовата грамотност се превърна в необходима и неразделна
Коментари Харесай

Как да подобрим финансовата грамотност на цялото семейство?

В съвременния свят финансовата просветеност се трансформира в нужна и неразделна част от живота ни. Това е също толкоз значимо умеене, както това да четеш, да пишеш и се оправяш с компютрите и Интернет. Тя ви разрешава да вземате верните финансови решения, да подобрявате благосъстоянието на фамилията и да гарантирате несъмнено бъдеще. Но макар ролята на страната и просветителната система, главните познания, умения и привички в тази област идват от фамилията, където финансовата просветеност се възпитава у децата от най-ранна възраст.

Ф инансова просвета

Темата за финансовата просветеност е по-актуална от всеки път. На пазара се появяват голям брой финансови услуги и артикули, които би трябвало да разбирате. Броят на измамите, свързани с пари, непрестанно пораства и с цел да не се хванете на стръвта им, би трябвало да сте най-малко минимално финансово просветен. И като цяло, да се обезпечи разцвет в фамилията, вярно ръководство на парите и опцията да ги увеличите са значими качества за актуалния човек.
 Защо не съм богат? 5 нефинансови аргументи, които ви пречат
Защо не съм богат? 5 нефинансови аргументи, които ви пречат

Въпреки напъните, постоянно се проваляте, а желаете да подобрите личното си финансово положение

Първите уроци по ръководство на персоналните финанси детето получава в фамилията.

Днес един финансово образован човек:
следи положението на персоналните финанси планиране на разноските и приходите анализира финансовите услуги можете да намерите нужната финансова информация създава спестявания за незабавни случаи умее да икономисва и усилва капитала
Какво можем да създадем сами за финансовото обучение в фамилията, да се научат и дребните и огромните негови членове да боравят верни с пари.

Стъпка 1 - Ф ормирайте верните парични на гласи

Първо би трябвало да работите с финансовите настройки, които са заложени в нас, възрастните. Колко постоянно чуваме фразата: няма пари; не живеем богато, няма с какво да започне; парите не могат да купят щастие; парите идват от твърдоглав труд и други сходни. Такива базови разбирания ви пречат да постигнете финансов триумф в живота. Ако децата ви непрекъснато чуват това, тогава те също ще образуват неверни парични настройки. Необходимо е да ги отработите, като ги измененията на позитивни. Колкото и тривиално да звучи, това работи. Трябва да се научите да се хващате за такива мисли и да ги преформулирате. Например да мисля не за това, че нямам пари или не мога да си ги разреша, а за това по какъв начин мога да спечелвам пари от него, какво мога да направя, с цел да привлека пари в живота си?
 5 неща, в които можете да инвестирате без пари
5 неща, в които можете да инвестирате без пари

Има способи да се влагат сполучливо други човешки запаси, с цел да се реализират финансови резултати без огромни средства

Стъпка 2 - П арите не са цел, а метод за реализиране на задачите

Необходимо е да научим децата на вярно отношение към парите с персонален образец. Парите не са най-важното нещо в живота, доста по-важно е да си здрав, да имаш другари, да изпитваш насладата от общуването. Необходимо е да се измъкнем от формулата: " парите вземат решение всичко. "

Не ги поставяйте на напред във времето в живота си. Те са просто средство за реализиране на задачата. Разбира се, парите доста улесняват решаването на доста въпроси и финансови задания, само че като цяло всичко в живота зависи от индивида, неговите персонални качества. Можете да наследите един милион и да го похарчите за една година. И вие можете целеустремено да натрупвате, спестявате, инвестирате - въпреки и дребни - персонални спестявания и най-после да получите огромна сума и да похарчите за значима финансова цел, като закупуване на дом.
 Пари има на всички места. Как да ги спечелите?
Пари има на всички места. Как да ги спечелите?

Как да станете състоятелен човек, без значение от типа активност, с която се занимавате?

Стъпка 3 - Говорете за пари

Колко постоянно в фамилиите децата са предпазени от разискване на финансови въпроси. Например дребен си, към момента не си пораснал или " не пъхай любопитния си нос там, където не му е мястото. "

А това е фундаментално неправилно. Напротив, коства си да включите децата в по подобаващ метод в разискването на фамилния бюджет и настоящите разноски и да планирате огромни покупки дружно. Така, от една страна, те ще се почувстват, че се преценяват с тях, а от друга, ще се причислят към проблемите на ръководството на бюджета и персоналните финанси и ще придобият избрани умения.

Това ще помогне на цялото семейство да подходи умишлено към харченето, а не да прави спонтанни и прочувствени покупки. Между другото, в този момент има доста разнообразни приложения, които оказват помощ освен на възрастните, само че и на децата да се научат по какъв начин да пестят пари, да реализират финансови цели и вярно да разпределят разноските.

Стъпка 4 - Д овер ие и съпричастност

Както във всеки различен бизнес, доверието е значимо във финансовите въпроси. А децата от 6-7 години могат да получават джобни пари. Нека се научат посредством проби и неточности по какъв начин вярно да ги ръководят. Да си купят сладолед с всичките си пари или спестете за нещо по-важно. Както се споделя, не бърка този, който не прави нищо. Нека детето стартира с малко и направи неточност в този момент, в сравнение с в бъдеще, от незнание, да загуби задачите си спестявания от измамници.

Между другото, в редица банки можете да получите дебитна карта за деца над избрана възраст, като я свържете със сметка на родител. Много е комфортно да давате пари на детето, да проследявате разноските, да давате препоръки и по-късно да обсъдите дружно за какво не е имало задоволително средства или по какъв начин да ги разпределите вярно Освен това децата овладяват разнообразни типове приложения по-бързо от нас, бързо се ориентират в тях, намират преференциални промоции и връщане на пари - също потребно финансово умеене.

Можете да давате на децата дребни задания. Например, оставете детето да дава отговор за един от разходните детайли на фамилния бюджет - да вземем за пример заплащането за Интернет. Инструктирайте го да следи навременността на заплащанията, да промени цената на по-изгодна или появяването на забавни промоции. Не всичко ще се получи сполучливо незабавно, само че то ще се научи да поема отговорност, да възнамерява разноските и да се научи да намира преференциални разновидности.

Стъпка 5 - Играйте на финансови игри

Един от методите за повишение на финансовата просветеност на цялото семейство могат да бъдат настолните бизнес игри. Така да се каже, ние упражняваме финансовите " мускули " без изпитание! Има доста стопански игри, които са ефикасен учебен инструмент. Форматът на играта ви разрешава по-добре да асимилирате потребна информация, да развивате умения. Дългите зимни вечери с цялото семейство могат освен да прекарат прелестно и занимателно, само че и да натрупат познания, да подобрят уменията за ръководство на парите и да натрупат опит във вземането на финансови решения. В последна сметка какво е игра? Това е симулация на действителния живот. Но тук, за разлика от действителния живот, не е ужасно да се направи неточност. Можете да опитате варианти и да вършиме неточности още веднъж, и в последна сметка да намерите най -доброто решение.

Една от първите сходни игри и може би най-известната е Monopoly. Напоследък се появиха доста нови нейни версии, кои то също биха помогнали за приемане на потребни познания и възпитаване на вярна финансова просвета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР